Some sopii kaikille!

Joillakin toimialoilla se luonnistuu vain toisia helpommin. Pääasiassa somessa törmää melko kevyisiin aiheisiin, hauskoihin juttuihin ja kauniisiin kuviin. Erityisesti Facebookissa ja Instagramissa toimivat kaikkein parhaiten ihmisiin, perheisiin ja eläimiin liittyvät julkaisut sekä kaikki ajatuksia ja tunteita herättävä materiaali. LinkedInissä julkaisut ovat jo selkeästi asiallisempia, onhan se kanava verkostoitumiseen, itsensä brändäämiseen ja rekrytoimiseen. Harva yrittäjä tykittää koko myyntipuhettaan samalla viestillä jokaiseen somekanavaan ja toivoo sen tuovan tulosta. Ja onneksi ei. Kyse onkin lähinnä omalle yritykselle sopivan kanavan löytämisestä. Mutta kyllä, takuuvarmasti some sopii kaikille yrityksille!

B-to-C eli kuluttajille suunnatut tuotteet ja palvelut

Somen kannalta kuluttajille suunnatut tuotteet ovat ehkä se helpoin vaihtoehto: potentiaaliset asiakkaasi viettävät todennäköisesti hyvinkin paljon aikaa somessa, joten se on ehdottomasti sinun paikkasi näkyä. Tärkeintä on tunnistaa, missä kanavissa kohderyhmäsi liikkuu: Facebook on lähes jokaisella suomalaisella käytössä, nuorison tavoittaa Snapchatissa ja naiset Instagramista. Mieti myös, miten paljon voit hyödyntää valokuvia somemarkkinoinnissa. Jos yritystoimintasi liittyy kauneudenhoitoon, ravintolatoimintaan, asusteisiin ja vaatteisiin tai sisustukseen, käytä ihmeessä mahdollisimman paljon myyviä valokuvia ja hyödynnä niitä niin Facebookissa, Instassa kuin Pinterestissäkin. Arkipäivän vinkit ja erilaiset opastusvideot koukuttavat myös!

Jos taas yrityksesi tuotteet ja ala ovat vähemmän valokuvauksellisia, luovuus on valttia. Sinunkin yrityksessäsi työskentelee ihmisiä, teette työtä ihmisille ja perheille. Työmailla sattuu ja tapahtuu, lopputulokset herättävät tunteita asiakkaissa. Teetpä sitten kotisiivouksia tai olet vaikkapa putkimies tai nokikolari, pelastat työpanoksellasi jonkun asiakkaasi pulasta joka päivä. Julkaise lyhyitä tarinoita ja valokuvia työpäivän tilanteista, tyytyväisistä asiakkaista tai tee työntekijäsi tutuiksi hauskoilla esittelypostauksilla. Voisitko sinäkin julkaista alaasi liittyviä opastusvideoita ja vinkkejä somessa?

Kaikilla näillä konsteilla tuot yrityksesi imagoa ja tuotteita esille, sitoutat asiakkaitasi ja houkuttelet uusia.

B-to-B eli yrityksille suunnatut tuotteet ja palvelut

Tässä kohtaa moni hieroo ohimoitaan ja toteaa, ettei some ole omalle yritykselle sopiva, eikö niin? Teet ehkä käännöstöitä, somepalveluita tai yritysjohdon valmennuksia yrityksille, ja valokuvat työsi varsinaisista tuloksista eivät ole niin hohdokkaita, kuin voisi somenäkyvyyden kannalta toivoa. Tai niin voisi luulla. Edelleen teet töitä ihmisten kanssa ja työpanokseesi liittyvät tunteet kulkevat nimellä asiakastyytyväisyys. Ilman muuta voit julkaista fiiliksiä ja valokuvia työpäivistäsi, tapaamisista asiakkaidesi kanssa tai vierailuistasi alan tapahtumista. Eli somekanavista Facebook tai Instagram eivät ole poissuljettuja, ovathan siellä monet asiakkaasikin ja päätöksiä tekevät henkilöt.

Ennen kaikkea sinun tilanteessasi kannattaa hyödyntää somekanavan mahdollisuus jakaa tietoa asiakkaillesi ja markkinoida osaamistasi potentiaalisille sellaisille. Voisitko julkaista hyödyllisiä käytännön vinkkejä, esitellä uusimpia palveluitasi tai kirjoittaa blogia ja tuoda siten omaa ammattitaitoasi esille? Näin olet läsnä, pysyt asiakkaidesi mielessä ja olet helposti lähestyttävä. Varsin hyvä kilpailuvaltti ja ei edes välttämättä vaadi mainoseuroja! Tähän tarkoitukseen sopivat Facebookin ja Instagramin lisäksi myös LinkedIn ja Twitter vallan mainiosti. Niiden käyttö lisääntyy jatkuvasti ja ovat etenkin b-to-b yritykselle loistava kanava näkyä. Koskaan et tiedä, milloin joku etsii juuri sinun tarjoamia palveluita! Tietoa haetaan yhä enemmän myös somesta.

Voittoa tavoittelemattomat yhdistykset ja hyväntekeväisyys

On myös tilanteita, kun menestystä ei mitatakaan rahassa ja markkinaosuuksissa vaan pikemminkin tietoisuuden lisäämisessä, muutoksen aikaansaamisessa ja asenteisiin vaikuttamisessa. Hyvä uutinen sinulle: some on loistava kanava tähän! Ja mikä parasta, tavoitat valtavan määrän ihmisiä melko pienellä vaivalla. Voit julkaista vakavampaa asiaa, tietoiskuja, ajankohtaisia uutisia aiheen tiimoilta sekä tunteita herättäviä valokuvia. Usko pois, niihin reagoidaan. Julkaisusi herättävät ajatuksia ja tunteita ja vievät sinua eteenpäin missiossasi.

Hyvä esimerkki tästä on tv:stäkin tuttu Team Rokka. Rohkea ja määrätietoinen tiimi, joka lähti Afrikkaan taistelemaan norsunluukauppaa vastaan. Team Rokka on hyödyntänyt somen todella hyvin tämän rankan ja vaarallisenkin projektinsa aikana, mutta myös sen jälkeen. Heidän Facebook-sivuillaan törmää kuviin Afrikan projektista, videoihin norsunluukoirien koulutustilanteista, toiminnanjohtaja Tonin asiapitoisiin julkaisuihin ja tiedotteisiin sekä valokuviin tiimin tapahtumarikkaasta arjesta Suomessa kera nelijalkaisten tiimiläisten. Taitavaa somenäkyvyyttä ja tietoisuuden lisäämistä tärkeästä ja vakavasta aiheesta. Asiapitoiset tiedotteet eivät katoa Facebookin uutisvirtaan, kun somepostauksissa hyödynnetään välillä myös kevyempiä aiheita. Niin ja tässäkään esimerkissä ei näkyvyyttä ainakaan heikennä se, että tiimin keulakuvana on varsin valokuvauksellinen ja touhukas Rokka-labbis, se kuuluisa norsunluukoira. Eläimet somessa toimivat aina!

Vieläkö epäilyttää?

Toivottavasti tämä blogijulkaisuni loi lisää uskoa, olipa toimialasi sitten mikä tahansa. Valitse vain oikeat kanavat ja oikea sanoma kuhunkin kanavaan. Luovuutta käyttämällä pärjää pitkälle. Tiesitkö muuten, että someaktiivisuus saa myös yrityksesi tai yhdistyksesi nettisivut nousemaan Googlen hakutuloksissa? Mikä vielä pidättelee sinua? Toivottavasti ei mikään!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *