Mistä lisää seuraajia?

Mistä uusia seuraajia yrityksen sometileille?

Olen seuraillut muutamien yritysten viestimistä eri somekanavissa. Ylevä tarkoitukseni on ollut oppia uutta ja vertailla, miten eri alojen yritykset toteuttavat someviestintäänsä. Olen yrittänyt löytää yrityksiä, joiden päivitykset vetävät Facebookissa paljon yleisöä.

Hulvaton esimerkki on kotieläimille kuivikkeita myyvä HempRefine, joka pitää yleisöään otteessa lähinnä rankan, hersyvän ja välillä vähän tuhmankin huumorin avulla. Toimitusjohtajan oma persoona on vahvasti pelissä julkaisuissa, ja hassut kuvat hevosista kumisaappaissa saavat runsaasti jakoja. Yrityksellä on Facebookissa yli 15 000 seuraajaa. Sen orgaaninen näkyvyys on ollut välillä huikaisevaa.

HempRefine osaa naurattaa seuraajaansa ja siinä samalla puolihuolimattomasti markkinoida omia tuotteitaan. HempRefine onkin Suomen puhutuimpien startup-yritysten listalla 7. sijalla (totta, tällainenkin lista on olemassa!). Yrityksen menestys lienee pitkälti kiinni juuri Facebook-viestinnän toimivuudesta. Seuraajia on paljon ja uusia faneja tulee jatkuvasti lisää.

Jounin kaupan Facebook-sivun tietänevät kaikki. Yritys on tullut tunnetuksi juuri somen kautta, ja sielläkin sometuksen takana on yksi vahva ihmispersoona sekä jatkuvat arvonnat ja kilpailut. Jaossa on ämpärikaupalla seteleitä ja rahareppuja.

Jounin kaupalla on huikeat 592 000 seuraajaa. Vertailun vuoksi volyymiltaan ja brändiltään huomattavasti suurempi Tuurin kyläkauppa viestii Facebookissa noin 90 000 seuraajalleen. Toki Tuurin kyläkauppakin kuuluu Suomen suosituimpien Facebook-tilien haltijoihin. Suosittu on myös paljon arvontoihin ja kilpailuihin markkinointieuroja satsaava Gigantti, jolla on hulppeasti yli 430 000 seuraajaa.

Toimivan somen salaisuus

Yritysten sometilejä seuratessani huomaan jälleen kerran asian, johon olen itse yrittänyt panostaa aina somea tuottaessani. Sama ilmiö näkyy Twitterissä, Instagramissa ja LinkedInissä. Julkaisut rulettavat, kun:

1. Seuraajia on tarpeeksi suuri määrä
2. Uusia seuraajia tulee jatkuvasti lisää
3. Seuraajat ovat aktiivisia!

Törmään jatkuvasti varsinkin Twitterissä yritystileihin, joissa tehdään ihan kivoja ja kiinnostaviakin päivityksiä. Somettaja on selkeästi perehdytetty someviestintään. Hän on ladannut vetävän studiokuvan profiiliinsa, lisännyt tarkkaan mietityt hashtagit, verkostoitunut omien kollegoidensa kanssa ja julkaisee päivityksiä suurella innolla ja hypetyksellä kaikille 30 seuraajalleen.

Pettymyksekseen hän huomaa, että sometus ei sittenkään toimi. Julkaisuihin ei tartu kukaan, vaikka hän saamiensa ohjeiden mukaan muistaa herättää keskustelua, kysellä mielipiteitä, pyytää kommentteja ja on iloinen, pirtsakka ja sosiaalinen. Miksi?

Koska olemattoman seuraajamäärän takia julkaisut eivät näy juuri kenellekään. Algoritmit murhaavat ne. Uuden sometilin on saatava seuraajia. Heti, nopeasti, saman tien!

Mikä on sitten optimimäärä seuraajia?

No, liikaa ei kai voi olla. Olen tehnyt näitä hiljaisia tutkimuksia, ja luvut perustuvat myös omiin mielipiteisiini ja kokemuksiini yritysten sometilien päivittäjänä.

Facebookin ja sen pikkusiskon Instagramin tulisi melko nopeasti saada ensimmäiset 300 – 500 seuraajaansa. Sen jälkeen kasvun pitäisi jatkua edelleen tasaisesti, kunnes seuraajia on 1000, 2000, 5000… Ylärajaa ei ole, ja kasvun pysähtyminen on aina pahasta. Twitterissä ja Instagramissa seuraajien hankinta käy nopeasti ja aika kivuttomasti. LinkedInissä verkostoituminen on suorastaan naurettavan helppoa ja nopeaa.

Liian pieni seuraajamäärä on sama kuin huutelisi asioitaan tyhjässä huoneessa. Huutaa voi ja kovaakin, mutta hyötyä ei juurikaan ole.

Ei se määrä vaan se laatu… vai miten se meni?

Välillä kuulee, että ”ihan sama paljonko on seuraajia, algoritmit on muutettu niin, että julkaisut eivät kuitenkaan näy kuin 4 prosentille seuraajista. Ainoastaan markkinointieurot tuovat näkyvyyttä!”

Lohdutukseksi voin kertoa, että tämä ei ole totta. Toki jos sivuillesi on tullut uusi seuraaja viimeksi kaksi vuotta sitten, voi tämäkin surkea ennuste pitää paikkaansa. Mutta jos sometilisi vetää edes kohtalaisesti uusia seuraajia ja nykyinen yleisösi on kiinnostunut postauksistasi reagoimalla silloin tällöin niihin, orgaaninen näkyvyys on edelleen ihan ok.

Älä siis luovuta, vaan hanki lisää seuraajia! Päivitän itse useita Facebook-yritystilejä joissa julkaisut saavat yleensä 25 – 50 %:n näkyvyyden. Esimerkiksi jos Facebook-tilillä on 5 000 seuraajaa, päivitys näytetään keskimäärin noin 1 000 – 2 500 henkilölle.

Välillä kuulee myös väitteen, että ei se seuraajamäärä vaan se laatu! Seuraajista voi kuulemma olla haittaakin, jos he ovat väärästä kohderyhmästä. Tätäkään ei kannata purematta niellä. Voin kertoa, että jos somesivuillesi tulee seuraaja väärästä kohderyhmästä, hän kokee kyllä nopeasti luonnollisen poistuman, kiitos Facebook-algoritmien.

Jos seuraajaa ei kiinnosta päivityksesi, koska hän vaikkapa asuu väärässä kaupungissa tai on mies ja myyt meikkivoidetta, julkaisusi eivät häntä tavoita. Älä pelkää. Mutta tämän yksittäisen seuraajan kaverit, heidän kaverinsa ja heidän kaverinsa… Yksi ainoa seuraaja voi olla linkki kymmeniin seuraajiin, joista voi tulla parhaita asiakkaitasi.

Älä siis koskaan väheksy yhtä yksittäistä seuraajaa, äläkä turhaan pelkää väärän kohderyhmän tavoittamista.

Tässä muutama vinkki seuraajien hankintaan, ole hyvä

1. Tuota kiinnostavaa, persoonallista sisältöä. Pidä postaukset lyhyinä ellei asiasi ole todella tuolilta tiputtavaa.
2. Käytä kuvia ja videoita. Aina. Lentävät hirvet ja hevoset saappaat jalassa saavat valtavan yleisön.
3. Julkaise usein ja oikeaan aikaan. (Silloin kun yleisösi on paikalla.)
4. Facebookissa satsaa myös euroja markkinointiin, muutamilla kympeilläkin voit saada jo paljon aikaiseksi. (Markkinoinnilla voit hankkia myös niitä seuraajia.)
5. Luo kilpailuja, arvontoja, kyselyitä. Nämä ovat ns. ”magnetisoivia julkaisuja”, joiden jälkiaalloilla voit markkinoida vaikka omia tuotteitasi. Muista postausjärjestys: ensin magneettijulkaisu, sitten tuotetarjous.
6. Muista 20 – 80 % -sääntö. Julkaise vain 20 % omia tuotetarjouksia. Älä ole liian tyrkky.
7. Muista Facebookissa kutsua kaikki julkaisuistasi tykänneet myös tykkäämään pääsivusta.
8. Julkaise yleisöäsi kiinnostavia asioita. Somestrategiasta on apua.
9. Ole vastavuoroinen ja kohtelias kuten oikeassa elämässä. Muista Twitterissä ja Instagramissa seurata omia seuraajiasi. Tykkäile Facebook-seuraajiesi sivuista. Huomioi seuraajasi, kiitä, vastaa kysymyksiin, seuraa takaisin sekä julkaise ja jaa heidän päivityksiään.

Niin, älä myöskään jaarittele. Vältä näin pitkiä blogikirjoituksia! Tiesit varmasti myös, että jotkut yritykset myyvät somebuustauksia. Eli voit kasvattaa sometiliesi seuraajamääriä ostamalla työn palveluna ulkopuoliselta yritykseltä. Kuten meiltä! (Tutustu ihmeessä sivuihimme www.sometaito.com)

Meillä muuten avautui tänään some! Jei! Facebook, Twitter ja Instagram-tilit, tervetuloa seuraajaksi ensimmäisten joukossa! Lupaan että rakastamme jokaista seuraajamme <3

Uskallan ehkä seuraavassa blogissa julkaista seuraajatavoitteemme ja some-strategiamme, jos se kiinnostaa teitä seuraajat? Saat myös halutessasi jatkossa blogikirjoituksemme suoraan omaan sähköpostiisi kun liityt postituslistallemme.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *